Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

Skriv ett par rader om den senaste bilvårdsrelaterade produkten du testat!
12 inläggSida 1 av 1
everwake offline
Ny Medlem 
Inlägg: 4
Blev medlem:
06 apr 2014 19:32

Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av everwake 09 aug 2014 19:11

Efter en hel dags arbete med att polera och behandla vindrutan på min Audi tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter av CarPro Ceriglass och Aquapel.

Min Audi har efter 12000 mil både stenskott, repor och allmänt slitage på vindrutan, att fotografera det hela är inte alls enkelt, men det är ändå störande när man kör i motljus.

Det verkar vara lättast att fotografera reporna efter vindrutetorkarna precis när alkoholen i fönsterputsen dunstar, nedan kan man ganska tydligt se spår efter torkarna precis i solreflektionen

Bild


Inifrån i motljus är det lätt att se reporna och slitaget
Bild

Enligt internets samlade kunskap skall det gå att polera bort repor på glass m.h.a. Ceriglass glass polish, och speciella glaspolerhättor.
Totalt kostade en flaska Ceriglass och två polerhättor ca 450kr med frakt.
Eftersom jag inte har några större stenskott och rutan är i rimligt bra skick trots allt tänkte jag prova att polera bort reporna
Eftersom jag blivit varnad att det stänker rejält när man polerar glass maskerade jag större delen av bilen för att slippa stänk på min nypolerade bil.
Bild

polermaskinen som används är en roterande på 1100w, och det visade sig att den var i klenaste laget, det går tungt när man polerar glass, och flera pauser behövdes för att maskinen överhettade.

polerhättorna är väldigt tunna och sträva och enligt rekommendation skall man köra dem på roterande maskin med 1200-1800 varv per minut. den blå färgen på hättorna beror på att jag kört över maskeringen med kanten på hättan, maskeringstejpen färgade av sig rejält.
Bild

Det blir fort varmt på glaset när man polerar, jag började poleringen på 1200rpm, men när det inte bet ökade jag till 1500rpm, för att inte medlet skulle torka och för att kyla vindrutan höll jag den fuktig med en vattenspruta.
Tekniken jag använda var samma som vid lackpolering, fast med mycket högre tryck, kanske 7-8kg tryck på polermaskinen.

Det tar tid att polera glas, det hade jag räknat med, men med alla pauser för att maskinen överhettade tog det merparten av dagen, varav drygt 3 timmar är effektiv polertid på glaset.

Trots 3 timmars polerande fanns gott om smårepor kvar på glaset, "dimman" i spåren där torkarbladen gått försvann, men alla små repor från tvätt och snöröjning blev kvar.
valde ut ett par ytterlist lindriga repor och försöka med 15 minuters polering på en ytan om ca 20x20cm få dem att försvinna, men icke, hur mycket jag än slipade så kvarstod reporna.

Eftersom många rapporterat fantastiska framgångar med Ceriglass får jag anta att det finns olika typer av bilglas, Audi kanske har hårdare fönster precis som lack?
Min skoda har ersättningsglas från ryds på vindrutan. och den blir repig om man tittar snett på den, hade troligen haft större framgång där.
jänkarna kanske har någon speciell mjukost-legering som är lättpolerad i sina rutor?

Efter att spritat av vindrutan gjorde jag ett försök till att ta bilder på resultatet:

Bild

Och det visade sig vara ännu svårare nu, tittar man noga ser man fortfarande alla repor och små gropar i rutan, men det känns som om Ceriglass polerings ändå minskat synbarheten på reporna. Dem finns fortfarande där, men syns inte lika lätt, "dimman" där torkarna gått är dock borta.

Var det värt 500kr och merparten av en dags arbete? på den punkten svarar jag ett rungande "NEJ" visst blev det bättre, frågan om det blev tillräckligt bra får besvaras efter ett tags nyttjande. ska man polera vindrutan på en audi ska man inte underskatta mängden arbete, en roterande polermaskin med bra styrka och kylning är också ett krav.

---

Med vindrutan polerad och spritat var det dags för Aquapel.

Dem flesta har säkert redan använt eller känner till aquapel, men för mig var det första gången jag använde medlet, några ampuller hittade sin väg ner i varukorgen vid nån beställning från pingens och blev liggande i rekondlådan, en snabb koll på nätet för instruktioner sa mig att man kan använda aquapel i fullt solsken, så det var bara att köra.

Eftersom jag var upptagen med appliceringen blev det inga bilder.

spritade rutan helt ren och började applicera.

Värt att notera är att det kommer mycket mer medel de första sekunderna när man brutit ampullen, se till att fånga upp det som rinner för det är förvånansvärt lite medel i varje ampull

Jag följde de instruktioner för appplicering jag kunde hitta på internet, och eftertorkade med papper.

Direkt när jag applicerade noterade jag att vätskan torkade riktigt snabbt, kvar blev lätt mjölkvita ränder, och paniken gjorde sig påmind.
började snabbt torka den hinna som bildats på glaset och tipset är att ha ett luddfritt papper och ta i...det krävs en del gnuggande för att få bort överskottet av aquapel.

När rutorna hade torkat helt hade hinnan försvunnit, utom på något enstaka ställe nere vid torkarna där jag inte torkat tillräckligt hård.
slutsatsen är att visst kan man applicera aquapel i 28+ och full solsken, men är man inte Chuck Norris är det troligen bättre med skugga.

En ampull räckte precis till fram och bakfönster på min audi, tänkte inte behandla sidofönstren.

Eftersom jag inte betvivlar att aquapel fungerar, gjorde jag ingen test, men nästa gång det regnar ska jag stå ute med mobilkameran och dokumentera avrinningen på aquapel och sonax NTP hybrid.

I morgon ska jag testa reservdelnsguruns klädseltvätt rg2000 invändigt.
Bild
Senast redigerad av everwake 14 aug 2014 10:14, redigerad totalt 2 gånger.

Annons
Blåstjärna progge offline
Moderator
Användarvisningsbild
Inlägg: 3017
Blev medlem:
19 jan 2013 13:02
Ort: Smålandsstenar.

Re: Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av progge 09 aug 2014 19:26

Bra reportage. :best
Senast redigerad av progge 14 aug 2014 10:14, redigerad totalt 1 gång.
Mvh Progge
............................................................................
Mercedes 180A Urban Line

Blåstjärna Lemerok offline
Entusiast Entusiast
Användarvisningsbild
Inlägg: 2120
Blev medlem:
17 mar 2013 12:27
Ort: Uppsala

Re: Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av Lemerok 09 aug 2014 19:31

Håller med, intressant. :)

Fick också samma problem med Aquapel, det gäller att man är snabb om man kör utomhus på sommaren. Men de ränder som var kvar syntes bara från vissa vinklar, inte inifrån heller så det vart bra ändå.

Lutningen på vindrutan är ganska avgörande för hur bra glasbehandling fungerar med, flög av betydligt bättre på min Skoda som hade en mer sluttande ruta.
Senast redigerad av Lemerok 14 aug 2014 10:14, redigerad totalt 1 gång.

Rasseman offline
Medlem
Användarvisningsbild
Inlägg: 211
Blev medlem:
06 aug 2014 22:29

Re: Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av Rasseman 09 aug 2014 19:33

Aquapel är inte så bra då att det fyller reporna lite?
Senast redigerad av Rasseman 14 aug 2014 10:14, redigerad totalt 1 gång.

Blåstjärna Perra83 offline
Entusiast Entusiast
Användarvisningsbild
Inlägg: 2986
Blev medlem:
17 maj 2013 14:43
Ort: Lindesberg

Re: Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av Perra83 09 aug 2014 20:59

Jäkligt snyggt och bra reportage!!!

Då kommer i alla fall inte jag att polera någon vindruta.

När ja la Aquapel på svärfars V50 Classic för ett par veckor sedan så var ja överseriös.
Två tvättningar med 3M fönsterrengörning. En tvättning med Aquapels egna tvätt servetter plus ytterligare en omgång med 3M. Så enkelt och fint det gick att lägga på Aquapel har ja aldrig innan upplevt. Blöt och klar vindruta hela tiden. Avtorkningen gick oxå bra. En liten efterpolering med MF duk efter själva avtorkningen. I vanliga fall brukar ja få gnugga rätt ordentligt efter avtorkning.
Senast redigerad av Perra83 14 aug 2014 10:14, redigerad totalt 1 gång.

Nyrén offline
Medlem
Inlägg: 68
Blev medlem:
02 jul 2013 18:56

Re: Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av Nyrén 09 aug 2014 23:40

Tänkte polera min bakruta men funderar på att strunta i det nu!
Väldigt bra reportage!
Senast redigerad av Nyrén 14 aug 2014 10:14, redigerad totalt 1 gång.

Berga offline
Medlem
Användarvisningsbild
Inlägg: 389
Blev medlem:
13 nov 2012 14:16
Ort: Åkersberga

Re: Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av Berga 09 aug 2014 23:43

Måste instämma: bra reportage!
Senast redigerad av Berga 14 aug 2014 10:14, redigerad totalt 1 gång.
Berga

everwake offline
Ny Medlem 
Inlägg: 4
Blev medlem:
06 apr 2014 19:32

Re: Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av everwake 11 aug 2014 12:46

Kul att recensionen uppskattas, under dagen har jag haft möjlighet att köra i både regn och motljus, tyvärr kunde jag inte ta några bilder samtidigt.

Även om jag vid okulärbesiktning fortfarande kan se alla repor på vindrutan har sikten inifrån förbättrats markant, men den största skillnaden är avrinning och hur lätt vindrutetorkarna glider över rutan. när torkarna gått över rutan är den nu "torr" d.v.s. ingen kvarvarande vattenhinna, torkarna hörs inte heller eftersom dem glider så lätt.

Efter 65-70kmh kan man nästan stänga av torkarna vid normal nederbörd, vattnet rinner av ändå, Aquapel är verkligen bra, har redan beställt en bunt kapslar till, tänkte behandla även backspeglar och sidofönster på bilarna.

Även om alla repor synbart är kvar på vindrutan har poleringen ändå gjort ett ganska bra jobb i att förbättra sikten, men det känns fortfarande inte som om det var värt investeringen i tid och pengar, aquapel däremot är grymt :D
Senast redigerad av everwake 14 aug 2014 10:14, redigerad totalt 1 gång.

Blåstjärna Abyss offline
Moderator
Inlägg: 662
Blev medlem:
08 maj 2010 18:12
Ort: Dals-Ed

Re: Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av Abyss 11 aug 2014 16:20

Jag får hålla med alla andra som redan lovordat ditt repotage att det var verkligen bra! :jeps :jeps :cheers
Senast redigerad av Abyss 14 aug 2014 10:14, redigerad totalt 1 gång.
Understeer is when you hit the fence with the front of the car
Oversteer is when you hit the fence with the rear of the car
Horsepower is how fast you hit the fence
Torque is how far you take the fence with you

Blåstjärna Perra83 offline
Entusiast Entusiast
Användarvisningsbild
Inlägg: 2986
Blev medlem:
17 maj 2013 14:43
Ort: Lindesberg

Re: Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av Perra83 11 aug 2014 18:05

Aquapel är ett måste på samtliga rutor. Bakrutan på en kombi brukar jag skippa för där drar det upp en massa smuts så avrinningen blir ändå kass.

Sidorutorna blir snabbt torra när man kör. Is, snö och slask rinner oxå av fint när värmaren har gått en stund. Is sitter inte heller hårt om man tvingas skrapa.

Gloss offline
Medlem
Användarvisningsbild
Inlägg: 106
Blev medlem:
12 maj 2011 12:57
Ort: Alingsås

Re: Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av Gloss 05 maj 2016 19:22

Om man vill "krama ur det sista" ur aquapelfilten så spraya på med ren rödsprit...brukar funka finfint till sidorutor backspeglar etc. [emoji3] [emoji3]

Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
"En blank bil GÅR fortare!"
SAAB 9-3 Sportcombi TiD, Röd.

Blåstjärna Manor offline
Moderator
Användarvisningsbild
Inlägg: 5210
Blev medlem:
14 aug 2010 16:56
Ort: Stockholm

Glasbehandling med Ceriglass och Aquapel

av Manor 05 maj 2016 23:26

Väldigt bra reportage, och jag känner igen känslan av att lägga ner massor av tid på något som som ändå inte blir riktigt bra. Att hålla på med stenskott är ett sådan arbete...

Aquapel är riktigt bra. Nu kör jag med CarPro Fly By Forte som också varit helt ok på en av bilarna. Vissa vindrutors lutning fungerar bättre än andra...och det är ytterst sällan jag använder mina torkare överhuvudtaget...max något slag per resa, skulle jag säga.
mvh Manor
_____________________________
Suzuki Swift + Volvo 855 GLT (1997)
Once you go lack you never go back.


12 inläggSida 1 av 1
Annons
Annons

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

TeametTa bort alla forumcookies • Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]