Förändringar
Forumet har fått sig en rejäl uppgradering (2019 08 01) för att bättre möta 2019 och framtidens behov. Innehållet finns kvar men det gamla utseendet kunde tyvärr inte följa med. Läs gärna mer och tyck till ->

Identifiering av läder

Invändig rekond, lädervård
MGKB
Ny Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: 12 nov 2019 14:59

Identifiering av läder

Inlägg av MGKB » 12 nov 2019 15:11

Tjena. Ny här, jag har precis köpt mig en Mercedes w221.
Jag vill göra en invändig rekond på bilen men jag har kört fast lite på vad jag ska använda för medel till mina säten. Jag har läst på andra ställen och kommit fram till att saker som funkar till det ena kan vara kass till det andra. Så min fråga: Är det någon här som vet vad detta är för skinn och hur jag bäst tar hand om det? Bifogar en bild.

Mvh Marcus
Bilagor
IMG_20191112_121001_BURST002.jpg

Användarvisningsbild
progge
Moderator
Moderator
Inlägg: 3278
Blev medlem: 19 jan 2013 13:02
Ort: Smålandsstenar.

Re: Identifiering av läder

Inlägg av progge » 12 nov 2019 17:25

Välkommen till forumet.
Läder är ett mjukt och naturligt material, om det inte vårdas ordentligt minskar dess livslängd betydligt. Lädrets mjukhet bibehålls med hjälp av olika oljor, som efter tid avdunstar och/eller torkar ut, vilket får lädret att hårdna och till slut spricka. Dessa problem uppkommer oftast på grund av ålder, att lädret utsätts för värmeväxlingar, solblekning och vardagligt slitage, samt för att det inte vårdas tillräckligt väl med rätt produkter.

Läder får man från djur, man brukar säga att skinn kommer från små djur och läder är hudar från större djur. Till möbler används så gott som undantagslöst hudar från större djur, oftast bi- och/eller restprodukter från slakt och köttproduktion. I Norden anses kvaliteten på hudarna vara mycket god, detta eftersom kontrollen över boskapens förhållanden är bra, vilket innebär att ärr och märken efter taggtråd, taggiga buskage samt hudsjukdomar inte är vanligt förekommande på hudarna. Bra hudar ger fint läder.

Hudarna garvas och behandlas i garverier. Olika metoder ger olika typer av skinn:

Anilin
Det finaste lädret brukar behandlas till anilinläder. Det är genomfärgat och inte ytbehandlat och har heller inte någon täckfärg, utan endast ett tunt lager finish på ytan. Resultatet ger det en fin naturligt skinnyta med mycket djup och naturliga färgskiftningar. Skinnet är otroligt mjukt och skönt och har en fantastisk andningsförmåga, men är också väldigt känsligt för allehanda fläckar och smuts. Anilin kräver underhåll, helst ska det behandlas 3-4 ggr per år för att behålla sina egenskaper. Bra är att lägga på en skyddskräm för att försvåra att fett från hud och hår, fläckar och smuts tränger in i lädret.

Pull-Up läder
Samma typ av läder som anilin, med den skillnaden att lädret har behandlats och bearbetats med olika oljor och fetter, vilket ger lädret en speciell karaktär. Namnet ”pull-up” kommer sig av att när man sträcker ut det, eller ”drar” (pull), alternativt spänner lädret hårt över exempelvis en möbelstomme, så skiftar lädret i färg och karaktär, vilket ger mycket liv och lyster åt lädret. På en del Pull-up läder behandlas även ytan med ett speciellt vax blandat med paraffin, vilket ger ytterligare karaktär åt lädret. Kräver regelbunden behandling med oljor och balsam för att bibehålla sin karaktär. Om lädret underhålls på rätt sätt får man en lång livlsängd och härlig patina.

Semianilin
Semianinlinet har genomgått samma garvningsprocess som anilinläder, men därefter har man lagt på ett täckande tunt ytlager av färg och ytfinish för att göra lädret tåligare och mer motståndskraftigt mot fläckar och nedsmutsning, detta utan att anilinets naturliga mjukhet och komfort förändras nämnvärt.

Pigmenterat, eller täckfärgat skinn
Efter garvining och genomfärgning har man lagt på en yta av färg och finish ovanpå lädret, vilket gör att ärr och märken i lädet döljs och man därigenom kan använda läder av minder bra kvalitet. Den täckfärgade ytan gör lädret mycket motståndskraftigt mot smuts och slitage, och lädret är också mycket lätt att torka av om det skulle bli smutsigt eller uppkomma fläckar. Nackdelen är att lädret inte längre upplevs som lika mjukt och skönt, dessutom har dess naturliga mönster och färg försvunnit och ersatts med en ”platt” färg utan djup och variationer. Skinnet andas inte lika bra längre, och det är svårare att få balsam och andra mjukgörare att tränga in i skinnet. Ofta är ett nytt mönster präglat i skinnets ytlager, speciellt vanligt är detta på bilinredningar.

Mocka
En läderhud har två sidor, narv och mocka. Narv är den sida som är utåt och normalt täcks av djurets päls. Mocka är hudens insida, köttsidan. Denna slipas så att man får en jämn och mjuk yta. Ofta har lädret som används till mocka för dålig narvsida för att kunna användas till högkvalitativt läder, då väljer man istället att använda det som mocka. Olika djurs hudar ger olika kvalitet på mockan; exempelvis fårskinnsmocka, svinlädermocka och kolädermocka.

Det engelska namnet på mocka, ”suede”, kommer ursprungligen från den franska benämningen ”gants de suede”, som ordagrant betyder handskar från Sverige, vilket syftar till en speciell typ av mjuka handskar som brukade importeras till Frankrike från Sverige under första halvan av 1800-talet. Benämningen kom ganska snart att användas på alla typer av mockaläder, oavsett ursprung.

Mocka har inte samma skyddande yta som lädrets narvsida, och är därför mer svårt att underhålla. Eftersom det lätt blir smutsigt används mocka sällan i möbler, men dess mjuka och sköna yta gör materialet mycket populärt bland kläd- och skotillverkare.

Nubuck
Nubuck är slipat anilin, vilket ger en sammetslen yta, men gör det också svårt att rengöra och underhålla lädret, eftersom ytan inte längre har någon skyddande beläggning. Ljusäktheten är dålig och lädret har en benägenhet att missfärgas.

Bycast
En hud delas, skiktas, i två olika lager. Den övre delen, hudsidan, kallas narvläder och detta används till läder av lite högre kvalitet, ex anilin, mm. Den undre delen av huden kallas spaltläder och är lite billigare än narvläder och har inte samma andningsförmåga och flexibilitet.

Av spaltläder gör man bycast, vilket innebär att lädret lamineras med en yta av polyuretanplast och präglas med ett ”lädermönster”. Detta ger oftast en blank och lite plastig yta. På grund av att ytan täckts av en plastbeläggning behöver man inte underhålla lädret med balsam, conditioner, eller annat mjukgörande medel, det kan helt enkelt inte tränga igenom ytan och är därigenom onödigt. Vad man kan göra är att underhålla och göra rent bycast-lädrets yta, exempelvis genom att lägga på en skyddskräm som hindrar smuts och fläckar att få fäste och gör det lättare att hålla rent.

Bycast-läder har kortare livslängd än riktigt läder, eftersom dess yta består av plast går den inte att underhålla, och den laminerade plastytan tenderar att spricka och börja flagna av efter några års slitage. Åt dessa skador finns dessvärre inte mycket man kan göra.
Från läderspecialistens sida.

Lackat skinn med klarlack på Apc.
Om skinnet blir mörkt om du blöter det så är det inte lackat och kräver en annan behandling.
Mvh Progge
............................................................................
Nissan Qashqai 1.3 Tekna+ Dynamic MAGNETIC RED PEARL 2020 :nicka

deje
Medlem
Inlägg: 398
Blev medlem: 06 mar 2015 17:24

Re: Identifiering av läder

Inlägg av deje » 12 nov 2019 18:22

Hej,
Hehe, progges svar påminner mig om det klassiska "provet" du lär ha fått någon gång i skolan, där det står på sista raden " om du läst detta behöver du inte göra provet".
Det viktigaste som progge skriver är dom sista två raderna , vilket läder du har spelar egentligen ingen roll om det är lackat!

Mercedes w221 började tillverkas 2005 så det är sannolikt lackat läder du har, men gör testet med vatten som progge föreslår!
deje

MGKB
Ny Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: 12 nov 2019 14:59

Re: Identifiering av läder

Inlägg av MGKB » 12 nov 2019 20:19

Tusen tack för svar😊 ska kolla upp detta med vattenprovet, om det är lackat, vad rekommenderar ni att jag lägger på då? Går de impregnera med nått eller är de bara rengöring som gäller?

/ Marcus

Användarvisningsbild
progge
Moderator
Moderator
Inlägg: 3278
Blev medlem: 19 jan 2013 13:02
Ort: Smålandsstenar.

Re: Identifiering av läder

Inlägg av progge » 13 nov 2019 05:18

Rengöring, vill du lägga på något ovan på så är det helt valfritt.
Behövs det svar Nej
Mvh Progge
............................................................................
Nissan Qashqai 1.3 Tekna+ Dynamic MAGNETIC RED PEARL 2020 :nicka

Skriv svar